EL NOSTRE PROJECTE

Les Llars del Seminari, és una iniciativa que pretén donar resposta a la situació de vulnerabilitat que viuen moltes famílies, actuant sobre l’exclusió residencial. Així, facilita un habitatge dels 18 pisos disponibles, de diferents capacitats d’1, 2 o 3 habitacions, on podran estar-hi per un període màxim de tre anys, impulsant a la vegada un model d’habitatge familiar, innovador, solidari, participatiu i sostenible, que manté el dret a la intimitat i a viure de manera independent, en el qual les persones participants en són el centre. Totes les accions que es duen a terme, volen incidir sobre múltiples dimensions amb l’objectiu de contribuir a apoderar les persones, millorar la seva autonomia i en definitiva que les persones i famílies siguin més resilients.

 

Les diferents línies d’intervenció són complementàries les unes amb les altres, aquestes s’han estructurat i es desenvoluparan en diferents àrees. En primer lloc es facilita un habitatge, prèvia selecció de les famílies, tenir una llar dona seguretat tant física com emocional, a partir d’aquí es duu a terme l’acompanyament per tal de millorar la situació de la família i els seus membres. Això es fa des d’un enfocament participatiu i posant a les persones al centre, aquests acompanyament es farà juntament amb altres serveis i recursos de la ciutat.

 

Per altra banda, es duen a terme altres accions complementàries que pretenen millorar coneixements i competències personals, que facilitin la vida comunitària i la relació amb l’entorn. Es fan activitats, tallers i sessions adreçats a les famílies de les llars, es fomenten espais de trobada i relació veïnal, es fan tallers com costura, gestió d’emocions o nutrició, entre altres. Finalment, es duen a terme un seguit d’activitats i suport pels infants, com reforç escolar, participació en activitats de lleure, casals i colònies d’estiu, etc.

PRINCIPIS

SOLIDARITAT – PARTICIPACIÓ – SOSTENIBILITAT

Les nostres intervencions es regeixen per tres principis bàsics presents des del naixement de la iniciativa de les Llars.

 

SOLIDARITAT: al llarg de la vida de les Llars les persones s’han vinculat i compromès amb el projecte, aportant (material, diners, coneixement, temps…) segons les seves capacitats. En els inicis molts professionals, empreses i persones de forma desinteressada van col·laborar i contribuir a fer que el projecte fos una realitat. Posteriorment, persones voluntàries han continuat col·laborant en les activitats, els amics que contribueixen econòmicament, les famílies fan aportacions i cooperen segons les seves possibilitats.

 

PARTICIPACIÓ: Aquest principi és un dels eixos vertebradors del projecte, tant per la quantitat de persones que de maneres molt diverses han anat participant en la concepció, creació i posada en marxa del projecte, com per la implicació en el dia a dia de les famílies destinatàries. Les Llars volen ser un projecte viu, en evolució on les persones en siguin el centre, i part del projecte. Per tal de fer efectiva aquesta participació, es compta amb voluntariat en algunes activitats, manteniments, i suport a les famílies. Pel que fa a les famílies que viuen a les llars participen a la CoPar (Comissió de Participació), on es parla d’aspectes que afecten el funcionament i relacions veïnals a les llars, així com les activitats comunitàries que es poden dur a terme.

 

SOSTENIBILITAT: En totes les accions es vetlla perquè siguin tant sostenibles com sigui possible. Ja des dels inicis a les Llars es va fer, gràcies a Som Energia, una de les primeres instal·lacions fotovoltaiques (50 plaques) per tal de donar electricitat als habitatges de les Llars. Es treballa per un consum responsable, tant en els aspectes energètics, com en els equipaments, en l’adquisició i ús de materials per les activitats, aprofitament alimentari etc.

QUE FEM

LLARS

Aquesta àrea permet donar estabilitat i seguretat per tal de poder fer plantejaments de futur. Es facilita un allotjament en règim de cessió d’ús, per un temps determinat, màxim tres anys. Les Llars més que un espai físic on viure, volen ser un espai de convivència i col·laboració, en aquest sentit es comparteixen espais i equipaments, com les rentadores, els terrats, on estendre la roba i fer activitats, també es comparteixen les tasques de neteja dels espais comuns. Es vetlla i fomenta una bona gestió de la llar, fent sessions per tractar aspectes de seguretat, prevenció d’incendis, consum responsable, sostenibilitat, etc.

QUE FEM

ACOLLIDA I ACOMPANYAMENT

Pel que fa a l’atenció social, dona suport i acompanya a les famílies en els seus processos de millora i canvi, es fa des d’un abordatge integral, tenint en compte la multiplicitat de factors causants de les diferents vulnerabilitats, així com tenint en compte les seves fortaleses, sempre posant al centre les persones. L’atenció es centra en un acompanyament individualitzat, abordant diferents aspectes segons cada cas, siguin emocionals, formatius, laborals, relacionals, de criança, etc., això es veurà reflectit en el pla de treball que s’establirà juntament amb altres professionals (externs) involucrats en el seu procés, s’establiran els objectius a assolir i el seguiment a fer.

 

Per tal de gestionar la convivència i els conflictes que poden sorgir, es fomenta la participació a través de la CoPar (Comissió de Participació), aquesta es reuneix periòdicament i està constituïda per persones de l’equip tècnic, la persona de direcció i les famílies residents.  La CoPar és un espai de debat i de presa de decisions i acords, es consensuen normes, així com les responsabilitats que se’n deriven, s’impulsen iniciatives de millora per tal de potenciar l’interès per al bé comú i la implicació en el projecte.  A més es fomenta i es plantegen possibles activitats de convivència de la comunitat, activitats de temps de lleure, i  possibles sortides culturals. Té com a objectiu involucrar a totes les persones residents en l’organització i dinamització del projecte, i aprendre a gestionar els conflictes.

QUE FEM

COMUNITAT I ENTORN

El fet de disposar d’un habitatge digne, i tenir l’acompanyament social, dona estabilitat i seguretat a les persones, això permet que es puguin plantejar i abordar altres aspectes de la seva vida, que contribueixen al creixement i desenvolupament de les persones com a membres d’una col·lectivitat. Es duen a terme una sèrie d’activitats comunitàries, que varien cada any en funció de les propostes de les famílies i de la detecció per part de les professionals i voluntariat, aquestes estan encaminades a:

 

  • Potenciar el coneixement, convivència i ajuda mútua entre els veïns.

 

  • Potenciar hàbits saludables, a través de tallers de nutrició, taller de cuina i foment d’activitat física.

 

  • Adquirir coneixements bàsics sobre costura.

 

  • Millorar l’autoconeixement i relació amb l’entorn, així es duen a terme tallers com la gestió d’emocions, conversa en català, activitats de convivència intercultural, sortides culturals, etc.

QUE FEM

LLARS D’OPORTUNITATS

En aquesta àrea es vol facilitar oportunitats als infants de les famílies acollides a les Llars, les intervencions plantejades donaran suport tant a l’escolarització com a activitats fora de l’escola, com ara activitats esportives i de lleure, considerades importants per tal de contribuir al desenvolupament emocional i de competències transversals dels infants.

 

Pel que fa al suport a l’escolarització, es facilitarà el suport a les famílies perquè els nens, nenes i joves puguin tenir el necessari per seguir normalment les dinàmiques de l’escola, sigui material escolar, equipaments esportius, llibres, etc. Per altra banda, durant el curs, i gràcies al compromís del voluntariat, es duu a terme reforç escolar. Respecte al foment de la participació en activitats de lleure, esportives i estades en èpoques de vacances, es promou la implicació dels infants en activitats fora de les Llars, facilitant informació, si cal, es dona suport per la inscripció a activitats extraescolars, inscripció a estades i/o equipaments. A més a les Llars es fa ludoteca, un cop per setmana, durant tot el curs. En algun període de vacances s’organitzen activitats lúdiques, quan els infants tenen poques possibilitats de participar en altres accions de l’entorn, sigui per l’edat o per les activitats disponibles.

 

QUE FEM

VOLUNTARIAT I ALUMNAT EN PRÀCTIQUES

 

Les Llars compten amb el suport de voluntaris i voluntàries per dur a terme el projecte, essent un dels eixos vertebradors. Podem trobar persones voluntàries en tots els nivells de l’entitat, des del Patronat, que és l’òrgan de govern i tots els seus membres són voluntaris, passant per les persones compromeses amb administració, manteniments dels habitatges, i fins a les persones voluntàries implicades en les activitats amb les famílies, com per exemple reforç escolar, costura, etc.

 

D’altra banda, acollim a alumnes en pràctiques amb un doble objectiu, contribuir en el seu procés d’aprenentatge i que puguin conèixer un projecte comunitari i participatiu com són les Llars del seminari. Els alumnes provenen del cicle formatiu d’integració social (del Col·legi Episcopal) i del Grau de Treball Social de la Universitat de Lleida.